Komea sateenkaari 4.8.2008

Paras lakkasesonki alkaa olla käsillä täällä Kainuussa, ja ajattelin maanantaina 4.8.2008 lähteä poimimaan pari kiloa soiden kultaa aikani kuluksi. Olin löytänyt lupaavalta vaikuttavan lakka-apajan Kuhmon puolelta, ja lähdin illansuussa ajamaan kohti Kuhmoa.

Kuitenkin kesken matkan kiinnitin huomiota horisontissa näkyvään himmeään sateenkaaren pätkään. Sateenkaari alkoi kirkastua, ja rupesin etsimään sopivaa havaintopaikkaa, kunnes saavuin laajalle hakkuuaukealle (jotain iloa niistäkin), jonka halki tie kulki. Jäin tekemään havaintoja. Aluksi sateenkaaresta (n. klo 19.00) näkyi vain vasen pätkä, mutta kaaren aiheuttanut pilvi liikkui mitä ilmeisimmin kohti länttä, ja sateenkaari muuttui täydellisemmäksi pilven ajautuessa tuulen mukana halki taivaan. Pian pilvi oli liikkunut jo niin pitkälle, että sateenkaaresta oli tullut täydellinen kaari. Tässä vaiheessa pilvi ropsautti myös pienen kuuron havaitsijaparan niskaan. Klo 19.15 jatkoin matkaani.

Klo 19.30 pysäköin autoni, ja jäin havaitsemaan sateenkaarta vielä hetkeksi ennenkuin lähtisin lakka-apajilleni. Tässä vaiheessa Kaari oli täydellinen, mutta sen värit olivat kovin hailakat, esim. vihreää ja keltaista ei näkynyt, vaan niiden tilalla näkyi vain valkoista.

Klo 20.50 olin poiminut lakkoja kyllikseni, ja autolle tullessani huomasin, että sateenkaari jaksoi yhä sinnitellä taivaalla. Tässä vaiheessa kaaresta näkyivät vain pätkät, mutta pian kaaresta kehittyi taas täydellinen. Tässä vaiheessa kaaren vasen osa oli selvästi kirkkaampi kuin oikea puoli, kaari oli himmeimmillään ylhäältä. Tässä vaiheessa näkyi myös hyvin himmeä sivusateenkaari. Klo 21.00 kaari alkoi pikkuhiljaa himmentyä, ja totesin että olin havainnut sateenkaarta tarpeeksi tälläerää, ja lähdin kämpälle lakkasaalis ja sateenkaarihavainto mukanani.

Yhteenvetona:

Sateenkaari
Pvm: 4.8.2008
Klo: 19.00-21.00
Havaintopaikka: Ypykkävaara, Kuhmo
Synty: heikko sade

Pääkaari:
Kirkkaus: 3
Värit: POKVSVi
Interferenssikaaret: 3 kpl
Aleksanterin vyöhyke: ei ollut

Sivukaari:
Kirkkaus 1
Värit: lähes väritön

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s