DS-tapaaminen Artjärvellä 26-28.9.2008

Ursan Syvä taivas- jaoston vuotuinen tapaaminen järjestettiin jo totuttuun tapaan Ursan Tähtikallion havaintokeskuksessa, Artjärvellä. Tapaamiseen osallistui kaikkiaan parisenkymmentä syvästä taivaasta kiinnostunutta tähtiharrastajaa.

Tapaamiseen osallistui parisenkymmentä henkeä.

Tapaaminen alkoi perjantaina illalla, jolloin osanottajia saapui paikalle pitkin iltaa. Perjantai illan odotettu kohokohta oli Vesa Kankareen esitelmä tähtikuvauksesta. Tämän lisäksi Kankare esitteli Saksasta ostamansa taivaan kirkkautta mittaavan laitteen. Laite on pieni, vähän tulitikkuaskia isompi musta laatikko, joka näyttää lukeman, kun sen kohdistaa taivaalle. Mitä isompi lukema on, sitä parempi on keli. Tähtikalliolla mitattiin tapaamisen aikana n. 20 kieppeillä olevia lukemia, mikä tarkoittaa sitä, että Tähtikallion taivas on sangen pimeä. Alkuillasta pilvet kiusasivat jonkinverran, mutta aamuyön puolella taivas alkoi kirkastua. Tuolloin päästiin myös tekemään havaintoja, tosin allekirjoittanut tyytyi vain lähinnä ihailemaa pimeää tähtitaivasta kunnolla ensimmäistä kertaa kesätauon jälkeen. Kuitenkin pilvet lähestyivät uhkaavasti, joten luovutimme havaintojen suhteen neljän maissa aamuyöllä.

Lauantai olikin ohjelman täyttämä päivä. Ensimmäisenä ohjelmassa oli jaostokokous, jossa keskusteltiin muun muassa havaintoarkiston kehittämisestä, Umi:n kirjoitusvastuun jakamisesta, mahdollisesta aktiiviporukan yhteisestä havaintoreissusta sekä siitä, miten jaostoa ja syvän taivaan harrastusta voisi tuoda parhaiten esiin tähtitieteen vuonna 2009.

Seuraavana ohjelmassa oli Iiro Sairasen esitelmä La Palman havaintoreissusta, jonka jälkeen oli perinteisen tietokilpailun vuoro. Tänä vuonna kisan voiton vei jaostomme “ulkomaalaisvahvistus”, Timo Karhula. Jaetulle toiselle sijalle jaoston aktiivit Iiro Sairanen ja Toni Veikkolainen. Tietokilpailun jälkeen ohjelmassa oli Timo Karhulan seikkaperäinen esitelmä Messier- maratoneista, tämän jälkeen olikin aika käydä saunassa. Kun löylyt oli saatu heitettyä, oli Timon toisen esitelmän vuoro. Tällä kertaa Timon kertoi hänen eteläiselle pallonpuoliskolle tekemistään havaintomatkoistaan. Esitelmän pääkohteena oli Australia, jossa Timo on käynyt useita kertoja. Illan viimeisenä ohjelmanumerona oli allekirjoittaneen katsaus havaintokauden 2007-2008 havaintoihin.

Timo Karhula esitelmöimässä

Varsinaisten ohjelmanumeroiden jälkeen oli aikaa vapaamuotoiselle ohjelmalle ja yhdessäololle. Sää ei ikävä kyllä suosinut havaitsemista tapaamisen viimeisenä iltana.

Kaiken kaikkiaan tapaaminen oli minusta onnistunut, vaikka osanottajia olikin hieman vähemmän kuin yleensä. Kiitokset kaikille osallitujille hyvästä tapaamisesta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s